W związku z obchodami Miesiąca dla Zdrowia
Świetlica Gimnazjum zaprasza klasy do udziału
w konkursie pt: „MASTER CHEF”
REGULAMIN KONKURSU:
- Konkurs dotyczy rozpowszechniania wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania.
- Cele konkursu:
ü edukacja prozdrowotna młodzieży;
ü uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym,
ü promowanie talentów kulinarnych uczniów,
ü kształtowanie wyobraźni , kreatywności i zdrowej rywalizacji.
- W konkursie biorą udział 3 -osobowe zespoły z każdej klasy.
- Konkurs składał się będzie z dwóch etapów:
I etap-będzie polegał na wcześniejszym opracowaniu przez zespół konkursowy przepisu kulinarnego sałatki lub surówki, a następnie wykonaniu jej pod okiem komisji konkursowej,
II etap-polegał będzie na przygotowaniu sałatki z produktów podanych przez organizatorów oraz wymyślenie jej oryginalnej nazwy.
- Termin konkursu: 16 czerwca 2014 ( poniedziałek).
- Miejsce: świetlica szkolna.
- Czas rozpoczęcia: godz. 10.00
- I etap trwał będzie 30 min,
- II etap trwał będzie 40 min.
- Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest wybranie i zgłoszenie 3 -osobowych drużyn klasowych oraz zaopatrzenie się w artykuły żywnościowe do wykonania zadania w I etapie. Każda drużyna powinna również posiadać deski do krojenia, noże, fartuszki i po 2 miseczki na sałatki.
- Drużyny klasowe należy pisemnie zgłosić do dnia 6 czerwca w świetlicy szkolnej.
- Kryteria oceny:organizacja pracy, technika wykonania, oryginalność, pomysłowość, smak, estetyka podania, wygląd.
- Komisja konkursowa w czteroosobowym składzie przyznawać będzie punkty. Zwycięży drużyna, która uzyska ich najwięcej.