Przedszkole

Jadłospis Przedszkole

więcej

Szkoła Podstawowa

Jadłospis Szkoła Podstawowa

więcej

Dziennik Elektroniczny

Logowanie

więcej

Classroom

Logowanie

więcej

Dzwonki

Kalendarz

March 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Aktualności

„NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI- MYŚL EKOLOGICZNIE I EKONOMICZNIE zajęcia świetlicowe on-line.

Z niemarnowaniem żywności jest jak z oszczędzaniem. Wszystko zaczyna się w głowie. Bez odpowiedniego nastawienia   i gotowości do zmian raczej się nie uda. Czy zdarzyło Wam się kiedyś wyrzucić do śmieci pieniądze? Nawet jakieś drobne-np. 50 groszy czy 2 złote? Albo chociaż pięciogroszówki które zajmują miejsce w portfelu? A może raz 

                w miesiącu lub raz na dwa przykładacie kartę zbliżeniową do terminalu w sklepie, płacicie 50 zł, ale nie zabieracie zakupów? Te pytania wydają Wam się pewnie absurdalne. No to uświadomcie sobie, że jedzenie to też pieniądze. Każda zmarnowana żywność to właśnie Wasze ciężko zarobiona kasa, która niezauważenie, małym wartkim strumykiem wypływa z waszych portfeli.

Aby nie marnować jedzenia w waszych domach, należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Możecie robić listę zakupów. Dzięki niej kupimy tylko potrzebne produkty. Możecie pomóc w tym rodzicom. Wystarczy kartka, długopis. Następnie wspólnie z rodzicami sprawdźcie co znajduje się na półkach w lodówce i szafkach kuchennych oraz zaplanujcie z rodziną, jakie potrawy będziecie chcieli przygotować.
  2. W sklepach często można zauważyć słowo promocje , np. zapłać za jeden i weź dwa produkty. Takie okazje są dobre, pod warunkiem, że macie pomysł na wykorzystanie zakupów. Jeśli nie, nadmiar zakupionej żywności zwłaszcza tej z krótką datą ważności po prostu się zmarnuje.
  3. Pamiętajcie, że produkty spożywcze muszą być prawidłowo przechowywane. Wówczas zachowają trwałość dłużej. Wskazówki dotyczące przechowywania produktów znajdują się na opakowaniu produktów spożywczych.
  4. Pamiętajcie również, by sprawdzić terminy przydatności do spożycia, zarówno w sklepie, jak i w domu. Gdy zbliża się koniec terminu możecie nakleić karteczkę z napisem  „Zjedz mnie teraz”.
  5. Produkty, które mają krótki termin ważności postawcie z przodu na półce w lodówce. Dzięki temu, możemy je spożyć w odpowiednim czasie bo o nich nie zapomnimy.
  6. Planujcie porcje. Róbcie tyle jedzenia, ile jesteście w stanie zjeść sami lub wspólnie z członkami rodziny.

https://www.youtube.com/watch?v=CJxq4rujWhI

Produkty spożywcze dzielą się na takie, które szybko tracą trwałość, i na takie, które po przekroczeniu daty jeszcze długo są dobre do spożycia. Produkty mają różne oznaczenie dat przydatności.

  • Jogurty, wędlina, mięso mają oznakowaną datę „ należy spożyć do”. Jest to termin,                        po upływie którego środek spożywczy traci swoją przydatność do spożycia i może być niebezpieczny dla zdrowia. Należy bezwzględnie pilnować, by produkty tak oznakowane były spożyte przed upływem daty.
  • Tak zwane suche produkty-kasze, ryż, makaron, czekolada, herbata mogą być spożywane po upływie terminu ważności. Oznakowane są: „ najlepiej spożyć do…”. Jest to data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje własności.

Przeczytajcie tą krótką historyjkę i wyszukajcie w tekście zdania, które mówią o sposobach na niemarnowanie żywności.

“Dziś sobota. W rodzinie Państwa Niezorganizowanych panuje sobotnia krzątanina. Wszyscy sprzątają, piorą i gotują! Pan Niezorganizowany został poproszony przez żonę o zrobienie zakupów. Ponieważ szkoda mu było czasu, nie sporządził wcześniej listy zakupów. W sklepie skierował się wprost do regałów z produktami w promocyjnych cenach. Wypełnił koszyk produktami spożywczymi po brzegi tak, że w drodze do kasy się z niego wysypywały! Zadowolony wrócił do domu i w pośpiechu rozpakował zakupy. Jogurt postawił na blacie kuchennym, zamiast wstawić go do lodówki. Źle przechowywany, po dwóch dniach jogurt zrobił się kwaśny i nie nadawał się do jedzenia. Pan Niezorganizowany odkrył po tygodniu, że data przydatności do spożycia kefiru minęła, więc go wyrzucił. Na kolację Pan Niezorganizowany zrobił sobie olbrzymią kanapkę. Niestety, nie dał rady zjeść jej całej, bo jego żołądek był już pełny…i połowa kanapki również wylądowała w koszu.”

Pytanie: jakie błędy popełnił Pan Niezorganizowany? Na co powinien zwrócić uwagę następnym razem?

  • Marnowanie żywności przyczynia się do pogorszenia jakości gleby, wody oraz powietrza. Aby wyprodukować żywność i dowieźć ją do sklepu używane są ogromne ilości wody. Mówi się o śladzie wodnym. Na pewno chodziliście kiedyś po piachu lub po śniegu. Zostawiamy wówczas ślad naszego buta. Idąc do szkoły nasze ślady są widoczne na drodze i prowadzą od naszego domu, aż do budynku szkoły. Tak samo mówi się o śladzie wodnym. Na każdym etapie produkcji, od ziarenka posadzonego na polu, przez czas, kiedy to ziarenko rośnie, aż po transport wytwarza się ślad wodny. Do produkcji żywności zużywa się więc ogromne ilości wody. 
  • Żywność na śmietniku wytwarza duże ilości gazów, które trafiają do naszej atmosfery i powodują, że dziura ozonowa powiększa się. Wiecie co to jest dziura ozonowa? Miedzy słońcem a ziemią istnieje atmosfera, czyli warstwa, która chroni nas przed szkodliwymi promieniami słońca. Im bardziej zanieczyszczamy ziemię, tym większa robi się w atmosferze dziura, która oddziałuje nie tylko na nas ludzi, ale na całą ziemię. Np. topią się lodowce na Biegunie Północnym.

Regularnie sprawdzaj lodówkę- które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie.

https://www.youtube.com/watch?v=fgzdExRM5xY

Praca plastyczna:

Woreczki na warzywa i owoce.

Tym razem stworzymy coś niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju – własne woreczki do pakowania warzyw i owoców! Ograniczanie plastiku będzie teraz jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.

Własne woreczki na warzywa i owoce!

Co będzie potrzebne:
✔ spory kawałek lekkiego materiału,
✔ nożyczki,
✔ igła i nitka,
✔ sznurek.

Własny woreczek na warzywa i owoce to niepowtarzalny i niezwykle użyteczny sklepowy gadżet. Nie dość, że każdy stworzy coś jedynego w swoim rodzaju, to dbanie o planetę i środowisko stanie się prostsze i przyjemniejsze. Wszystkie potrzebne materiały dobierzcie według własnego gustu, aby potem w sklepie móc pochwalić się swoim dziełem.

https://www.youtube.com/watch?v=AcYAHuGxwO4 

Z pozdrowieniami:

Małgorzata Pietrzykowska