Przedszkole

Jadłospis Przedszkole

więcej

Szkoła Podstawowa

Jadłospis Szkoła Podstawowa

więcej

Dziennik Elektroniczny

Logowanie

więcej

Classroom

Logowanie

więcej

Dzwonki

Kalendarz

March 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Aktualności

SPRAWOZDANIE „TYDZIEŃ DLA ZDROWIA”

W  dniach 21.11 – 25.11.2016 r.  w Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie realizowano  akcję szkolną „Tydzień dla zdrowia”,pod hasłem Apetyt na zdrowie. Akcję koordynowały: M. Pietrzykowska, E. Sikora, E. Zaród, K. Lis. Celem głównym przedsięwzięcia było promowanie zdrowego stylu życia wśród uczniów, poszerzanie umiejętności z zakresu edukacji żywieniowej.

 „Tydzień dla zdrowia” skierowany został do uczniów, nauczycieli, rodziców. W ramach akcji zrealizowano:

Poniedziałek (21 listopada) – Szkolny Dzień Życzliwości i Pozdrowień:

PEDAGOG SZKOLNY  współpracował z Gminną Komisją Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  współorganizował dla społeczności szkolnej spotkanie słowno – muzyczne z zakresu profilaktyki uzależnień pt. „ Nałogi – droga do nikąd.”

WYCHOWAWCY  ŚWIETLICY:

1.  Przygotowali prezentację wizualną na temat życzliwości na korytarzu szkolnym przed świetlicą.

2. Opracowali dla wychowawców klas scenariusz godziny wychowawczej pt. „Życzliwość”.

3. Przygotowali dla klas konkurs tematyczny pt. „Wiersz/rymowanka  o życzliwości” .

Laureaci konkursu: kl. 3c;  wychowawca – p. J. Zajkowski.

4. Opracowali dla uczniów gimnazjum krótką ankietę na temat życzliwości.

UCZNIOWIE PODCZAS ZAJĘĆ ŚWIETLICOWYCH:

1. Przygotowali upominki z życzeniami dla Dyrekcji szkoły, Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej oraz Grona Pedagogicznego.

2. Przygotowali tzw. „łapki życzliwości”, które ostatecznie utworzyły łańcuch życzliwości w świetlicy.

3. Wypełnili krótką ankietę na temat życzliwości. 

Ankietą objęto 110 uczniów z klas I – III, co stanowi 48 % wszystkich uczniów gimnazjum. Wyniki ankiety:

1. Życzliwość to: uśmiech, ciepłe spojrzenie, kilka drobnych słów (70 % odpowiedzi); grzeczność i uprzejmość (48 %); troska o siebie i innych (36 %); pomoc innym                              w potrzebie (35 %).

2. Aż 90 % badanych wie, że Dzień Życzliwości przypada na 21 listopada.

3. O tym, że po raz pierwszy Dzień Życzliwości obchodzono w 2006 r. we Wrocławiu słyszało zaledwie 21 % badanych.

4. Na co dzień ankietowani uczniowie okazują najczęściej takie objawy życzliwości:

- uśmiechają się (67 %); są mili i koleżeńscy (47 %); mówią: „dzień dobry”, „do widzenia”, „przepraszam”, „proszę” (46 %); potrafią dochować tajemnicy (28 %); umieją wysłuchać innych (27 %).

5.  91 % gimnazjalistów jest zdania, że warto być życzliwym. Na pytanie: dlaczego? odpowiadają następująco:

- dobro powraca;

- bycie dobrym nic nie kosztuje;

- życzliwość daje satysfakcję i radość;

- bo inni odwzajemnią życzliwość;

- można sprawić, że ktoś się uśmiecha;

- inni nas lubią i też są życzliwi;

- warto być miłym dla przyjaciół;

- mamy lepsze kontakty z innymi;

- sprawiamy komuś radość;

- lubię, jak inni się uśmiechają;

- przez to świat jest piękniejszy;

- bo to miłe i fajne;

- w oczach innych jesteśmy wtedy dobrymi ludźmi;

- to daje poczucie bycia lubianym;

- ponieważ sami chcielibyśmy być szanowani;

BO LUDZIE ŻYCZLIWI SĄ POTRZEBNI ŚWIATU!

Wg 9 % uczniów nie warto być życzliwym, bo: zazwyczaj ludzie oszukują; bycie życzliwym  jest męczące.

6. Człowiek życzliwy w oczach naszych ankietowanych jest: serdeczny (52 %); sympatyczny (51 %); koleżeński (48 %); przyjaźnie nastawiony do kogoś lub czegoś (41 %).

Wtorek (22 listopada):

Uczniowie brali udział w konkursach:

1. Konkurs plastyczny przy współpracy z nauczycielem plastyki – Zenonem Kobiec na koszulkę  z logo promującą zdrowy styl życia.

Laureaci konkursu:

I miejsce: Hubert Kusiński, kl. 1a

Wyróżnienia: Oliwia Sidło, kl.1c,   Paulina Piotrowska, kl. 2d,

    Blanka Wójcik, kl. 3a,   Jakub Pinda, kl. 1 d

2. Konkurs kulinarny:„Moje rodzinne gotowanie”.

Laureat konkursu:

                   I miejsce: Patrycja Wojtasińska, kl. 1d

Środa (23 listopada):

1. Uczniowie kl. 1 d: Igor Podsiadły i Grzegorz Huk wykonali  w świetlicy makietę piramidy zdrowego odżywiania z wykorzystaniem plastikowych nakrętek.

2. Uczniowie, podczas przerwy obiadowej  zmierzyli się w świetlicy z pytaniami z dziedziny zdrowego stylu życia,  przystępując do konkursu wiedzowego pt. „Omnibus zdrowia”.

W konkursie wzięło udział 39 chętnych gimnazjalistów z klas I – III. Rozwiązywali test zamknięty,  złożony z 40 pytań.

Laureat konkursu: Wiktoria Kusińska, kl. 2c(prawidłowych 38 odpowiedzi).

Czwartek (24 listopada):

1. W świetlicy odbył się konkurs kulinarny: „Master Chef Junior”. Dotyczył rozpowszechniania wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania. Brały w nim udział 3 -osobowe reprezentacje z 12 klasSkładał się z 2 etapów. I etap – polegał na wykonaniu  przez zespół klasowy dania – lunchu, drugiego śniadania z produktów, w które można się było zaopatrzyć w świetlico – spiżarni Master Chefa.II etap – polegał na przygotowaniu rzeźby z produktów spożywczych (np. owoców, warzyw) stosując technikę carvingu.

Jury w składzie:

Dyrektor gastronomii pan Mirosław Ciołak

Szef kuchni ZPO w Piekoszowie pani Anna Stoga

Pracownik ZPO w Piekoszowie pani Krystyna Kiljan

oceniło dania pod względem smaku, estetyki, wyglądu oraz kreatywności. Uczniowie wykazali się smakiem kulinarnym i ciekawymi rozwiązaniami kulinarnymi.

Laureaci konkursu:

                    I miejsce: klasa 2b;

                 II miejsce: klasa  2a i 2c;

                III miejsce: klasa 1a i 1c.

Piątek (25 listopada):

W świetlicy odbyły się zajęcia profilaktyczne dla uczniów klas I pt. „ Palenie jest słabe”.Gimnazjaliści mieli możliwość zapoznania się z prezentacją multimedialną dotyczącą negatywnych skutków palenia papierosów, zagrożeń związanych z aktywnym i biernym paleniem, manipulacji w mediach oraz taktyk stosowanych przez koncerny tytoniowe. Celem zajęć było wyposażenie uczniów w  wiedzę niezbędną  w procesie świadomego podejmowaniu decyzji związanych z paleniem tytoniu oraz  zapobieganiem paleniu tytoniu przez dzieci i młodzież.

ORGANIZATORZY AKCJI „TYDZIEŃ DLA ZDROWIA”